• Home

Blog

Свързана с възрастта макулна дегенерация: сух тип

свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD) е състояние, което причинява прогресивна загуба на зрение. Сухият AMD е подтип и обикновено прогресира по-бавно от мокрото AMD.

Причината за сух AMD е увреждане на светлинните клетки върху макулата, която е част от ретината в задната част на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на гърба на макулата в задната част окото. Това увреждане не позволява на мозъка да разбере визуалната информация, което води до загуба на централно зрение.

Тази статия изследва какво е сух AMD, неговите симптоми, причини и лечение.

Какво е AMD сух тип?

Сухият AMD е заболяване на макулата, която е частта от окото, която седи близо до центъра на ретината. Тази част от окото позволява цветно зрение с висока разделителна способност. Въпреки това, при сух AMD, клетките, чувствителни към светлината на макулата, умират, което затруднява ясно виждането.

Често замъгленото зрение е първият знак на AMD. В крайна сметка човек изпитва загуба в централната си зрителна област. При сух AMD тези промени обикновено се появяват бавно. С мокро AMD, пропускащите кръвоносни съдове се развиват под макулата, което ускорява щетите.

Редовните и всеобхватни очни прегледи могат да открият макулна дегенерация, преди да причинят промени в зрението. При подходящо лечение лекарите могат да забавят загубата на зрение.

Симптомите на сух AMD

Лекарите разделят сухия AMD на три етапа: ранен, междинен и късно. Всеки етап идва с различни симптоми.

В ранния етап човек не изпитва никакви симптоми на AMD. По време на междинния етап хората могат да забележат леко размиване в централното си зрение или трудности при виждането на ниска светлина. Въпреки това, дори на този етап, не всеки има забележими симптоми.

В късния етап хората могат да имат различни симптоми, включително:

  • Един или повече замъглени или Празни зони към центъра на зрението им, които се увеличават с времето
  • Правите линии, изглеждащи вълнообразни или мъгляви
  • Цветове, изглеждащи по -малко ярки

Ако Индивидуални забелязват, че прави линиите изглеждат вълнообразни, те трябва да потърсят спешна медицинска помощ от очен лекар, тъй като това е предупредителен знак за късен AMD.

Какво причинява сух AMD?

Лекарите правят Не разбират напълно причините за AMD, но те знаят, че хората над 55 години са по -склонни да развият състоянието. Хората могат да имат по -висок риск от AMD, ако те:

  • Дим: Хората, които пушат, са 2–5 пъти по -склонни да развият AMD. Тъй като ретината и макулата консумират големи количества кислород, всичко, което пречи на доставката на кислород, като тютюнопушене, може да повлияе на здравето на очите.
  • Има високо кръвно налягане: По същия начин, наличието на високо кръвно налягане може да ограничи притока на кръв до притока до кръвния поток до притока на кръв до притока на кръв до притока на кръв до притока на кръв до кръвния поток до кръвния поток до кръвния поток до кръвния поток до кръвния поток до кръвния поток до кръвния поток до кръв окото и намаляване на снабдяването с кислород. Това може да повиши риска от развитие на състоянието.
  • Има фамилна история на AMD: Ако някой има роднина в близкото си семейство с AMD, той е по -изложен на риск. Изследователите са открили няколко гена, които се свързват с риска от макулна дегенерация.
  • имат затлъстяване: индивидите с индекс на телесна маса (ИТМ) над 30 са 2,5 пъти по -склонни да развият AMD.
  • имат имат Небалансирана диета: Ако човек консумира големи количества мазнини, холестерол и рафинирани въглехидрати и ниски количества листни зелени зеленчуци или антиоксиданти, може да е по -вероятно да развият AMD.
  • Прекарване на време на слънце : Някои проучвания предполагат, че продължителното излагане на UV светлина може да повреди ретината, увеличавайки риска от AMD. Доказателствата за това обаче не са категорични.
  • са бели: белите хора имат по -висок риск от AMD в сравнение с хората от други расови групи, потенциално поради очната пигментация. По-вероятно е светлинният цвят очите да развият сух AMD, вероятно защото осигуряват по-малка защита срещу UV светлина.
  • са жени: жените са по-склонни от мъжете да развият AMD. Това може да бъде, защото женските живеят по -дълго, така че имат повече време за развитие на заболяването.

Диагностициране на сух AMD

За диагностициране на AMD, офталмологът извършва a Изчерпателен очен преглед, включително:

  • Тест на графиката на очите: Този тест измерва зрението на човек от различни разстояния.
  • Автофлуоресценция: Лекар може да използва снимки на автофлуоресценция за изследване на ретината и Измерете прогресията на заболяването при тези с напреднал сух AMD. Автофлуоресценцията позволява на лекарите да наблюдават ретиналния пигментен епител, който е най -дълбокият слой на ретината.
  • Разширен очен преглед: По време на този тест лекар използва специални капки за очи, за да разшири зениците, което им позволява да изследват лекарството, лекарства за разширяване на зениците, което им позволява да изследват лекарството, лекарства за разширяване на зениците, което им позволява да изследват лекарството, лекарства за разширяване на зениците, което им позволява да изследват лекарството, лекарства за разширяване на зениците, което им позволява да изследват лекарството, лекар, за да разшири зениците, което им позволява да изследват лекарството Ретина за заболяване и вижте всяко увреждане на оптичния нерв.
  • Фундоскопия или офталмоскопия: Тези тестове включват лекаря, светещ лъч от ярка светлина в разширеното око, за да провери за проблеми в ретината, кръвоносните съдове, областта Когато оптичният нерв се свързва с ретината и хороида, който е тънък слой тъкан, свързващ кръвоносните съдове и нервите с други части на окото.
  • Фундус Фотография: Лекарят може да използва специализирана камера към Снимайте гърба на окото и им помогнете да намерят признаци на болест. Тя позволява на лекаря да измерва промените в очите между посещенията.
  • Оптичната кохерентна томография (OCT): Тази неинвазивна техника улавя напречно сечение на ретината, което позволява на лекаря да измерва дебелината. OCT помага на лекарите да идентифицират региони, които изтъняват и също така могат да оценят отговорите на лечението.

Лекарите могат да открият признаците на AMD по време на редовен очен тест. Хората също могат да видят офталмолог, ако забележат някакви промени в зрението си.

Лечение за хондростронг таблетки цена сух AMD

Няма лечение за AMD, но лечението може да забави прогресията на болестта. Важно е да започнете лечението възможно най -рано, тъй като веднъж AMD достигне напредналия стадий, лекарят не може да предотврати по -нататъшно нарушение на зрението.

Ранното лечение на сух AMD включва направяне на промени в начина на живот, за да се намали щетите на ретината и Мониторинг за промени в зрението, който може да показва прогресиране на болестта. Ранното лечение може да включва:

  • Напускане на тютюнопушенето
  • Приемане на балансирана диета, високо съдържание на антиоксиданти
  • Получаване на редовни упражнения
  • Контролиране Високо кръвно налягане
  • Планиране на редовни срещи с офталмолог

лекар може да препоръча на индивида да използва решетка Amsler у дома. Това е инструмент, който може да помогне на хората да кажат дали симптомите им се променят. Ако AMD напредва, линиите на мрежата ще започнат да се извиват.

За междинния сух AMD, основното лечение е специална диетична добавка, известна като изследвания на очите, свързани с възрастта 2 (AREDS2). AREDS2 може да бъде в състояние да спре прогресията от междинна AMD до късно AMD. Той може също да предотврати развитието на AMD в едно око, ако човек вече има AMD в другото око.

areds2 съдържа големи количества антиоксиданти, витамини, цинк и мед. Поради това може да причини странични ефекти или да взаимодейства със съществуващите лекарства или състояния, които човек има. Лекар може да говори чрез това дали AREDS2 е подходящ за някого.

Опция за сух AMD в късен етап е имплантируем миниатюрен телескоп (IMT). Това включва хирурзи, поставящи малък телескоп в едно око. След това окото с IMT осигурява централно зрение, докато другото осигурява периферно зрение. Хората, които се подлагат на тази процедура, се нуждаят от обучение, за да се научат как да използват устройството.

Управление на сух AMD

В допълнение към лечението, насочени към самия AMD, хората със състоянието понякога трябва да се адаптират към Промени във визията им, като замъгляване. Националният очен институт нарича това като „ниско зрение“.

Видът на промените на зрението AMD причините може да затрудни четенето, задвижването и разграничаването на цветовете. Въпреки това, има начини да улесните задачите. Хората с незначителна загуба на зрение могат да намерят полезно да опитат:

  • Използване на по-ярки светлини
  • Четене с помощта на лупа
  • Носене на слънчеви очила против отблясъци

Рехабилитацията на визията е вид подкрепа на хората с по -напреднала загуба на зрение може да получи. Той помага на хората да се научат как да живеят с промените в очите си, като например, като адаптират дома си или използват визуални помагала. Попитайте офталмолог за този тип подкрепа.

Хората могат да намерят ресурси за приспособяване към загуба на зрение на американската фондация за сляпа уебсайт.

Може ли да изсъхне AMD да стане мокър AMD?

При около 10–15% от хората със сух AMD състоянието напредва до мокра форма. Мокрият AMD е по -сериозен и може да доведе до тежка загуба на зрение, тъй като симптомите се появяват и се влошават бързо.

В допълнение към хранителните добавки, лекарите имат други възможности за лечение, за да предотвратят по -нататъшната загуба на зрението при мокър AMD. Те включват лекарства, които лекарят може да инжектира в очите и фотодинамичната терапия, която е форма на лазерно лечение.

Научете повече за лазерната хирургия за мокър AMD.

Обобщение

Сухият AMD е прогресиращо заболяване, което възниква, когато чувствителните към светлината клетки върху макулата започват да умират. За съжаление, няма лечение, но ранното откриване и лечение могат да забавят загубата на зрение. С лечението, състоянието може да спре да напредва, след като достигне междинния етап за някои хора.

Честите проверки на очите и мониторингът са от съществено значение за управлението на сух AMD. Той също така може да помогне за получаване на подкрепа с адаптиране към визуални промени, като замъгляване или загуба на централно зрение. Говорете с офталмолог за всякакви притеснения.

  • Здраве/слепота на очите

Contents

Search

We offer something different to local and foreign patrons and ensure you enjoy a memorable food experience every time.